POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO – SLAVONSKA
Josipa Runjanina 1, 34 000 Požega, tel.: +385 34 254 111
požeško-slavonska uprava > Vijesti > Policija i ove godine provodi akciju "Mir i dobro"

Policija i ove godine provodi akciju "Mir i dobro"

Policija i ove godine provodi akciju "Mir i dobro"
16. prosinac 2016. -

 

Foto: Ilustracija

Na konferenciji za medije Policijske uprave požeško-slavonske najavljena je akcija "Mir i dobro". Kao i prethodnih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju čije provođenje započinje 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2017. godine. Cilj je akcije sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija je pokrenuta još 1993. godine, kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana.

U vrijeme blagdana očekuje se dolazak većeg broja naših državljana koji žive i rade u inozemstvu, odlazak većeg broja građana na zimovanje u inozemstvo, kao i turističkih dolazaka te tranzit stranaca, što će uzrokovati povećanje prometa na cestama i povećanje broja putnika u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu te na svim graničnim prijelazima. Također naši će građani prigodom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju pohoditi vjerska svetišta i crkve, organizirano slaviti u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima te se međusobno posjećivati u obiteljskim domovima.

Kako bi slavlje proteklo u miru i duhu blagdanskog obilježavanja Božića, građanima želimo skrenuti pažnju da eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život.

Kao i prethodnih godina, veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.

U trenutnim okolnostima povećanih globalnih prijetnji terorističkim aktivnostima koje zaokupljaju povećanu pažnju i brigu građana za osobnu sigurnost može doći do uznemirenja, straha i panike uslijed uporabe pirotehničkih sredstava, posebno ako se takva sredstva koriste u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj osoba.

Savjeti građanima

Prilikom provođenja akcije vrlo je važan doprinos svakog pojedinca, jer proslava blagdana u prvom redu ovisi o svima nama poimence. Treba imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Što znači da treba biti uvijek biti oprezan i razborit prije njihove uporabe.

 Kako bi se ovaj put postupilo pametnije i izbjegle neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.

Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

 Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.

Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na za djecu nedostupnim i zaključanim mjestima.

Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju.Vijesti za aktualni mjesec:


14.12.2018.Pojačane aktivnosti nadzora prometa tijekom vikenda
14.12.2018.Rezultati akcije nadzora alkoholiziranosti
14.12.2018.U Velikoj lakše ozlijeđena 26-godišnja pješakinja, u Pleternici oštećen parkiran automobil
14.12.2018.Kod 17-godišnjaka pronađena marihuana
14.12.2018.Zimski uvjeti na cestama
14.12.2018.Najavljena akcija "Mir i dobro"
13.12.2018.Danas akcija nadzora alkoholiziranosti i droga
13.12.2018.Požar na kući
13.12.2018.Zbog neprilagođene brzine automobilom naletio na vozilo ispred sebe
13.12.2018.Dovršena kriminalistička istraživanja
12.12.2018.Tri prometne nesreće tijekom jučerašnjeg dana
12.12.2018.Traži se vlasnik glazbene opreme i odjeće
12.12.2018.Zapalio se radni stroj u Požegi
12.12.2018.Razbojništvo u pokušaju
11.12.2018.U Pakracu obilježena 27. godišnjica stradavanja policijskih službenika
11.12.2018.Znam što je, ne diram, opasno je!
11.12.2018.Predao ubojita sredstva
11.12.2018.U Požegi oko podneva upravljao vozilom pod utjecajem alkohola i prošao kroz crveno
11.12.2018. Slijetanje osobnog automobila u Staroj Lipi i udar u ogradu u Pakracu
11.12.2018.Prijevara i Računalna prijevara


str.: 1 od 3. Ukupno: 46 zapisa.